KdNS Heule

OVER ONZE CLUB


HET PRILLE BEGIN


Onze huidige voetbalclub, Koninklijke de Noordstar Heule,
is ontstaan uit SK of Sportkring
Heule (opgericht in 1911 en met als clubkleuren blauw-wit).


Na het stopzetten van SK Heule naderden de oorlogsjaren en
in november 1940 ontstond een nieuwe ploeg die begon te
spelen in de Mellestraat in het noorden van Heule op de weiden
van Ivo Vereecke. Toenmalig onderpastoor Michiel Claerhout
bedacht de naam NOORDSTAR, vermoedelijk naar analogie van o.a. White Star, Red Star, en dergelijke. Vele spelers kwamen van het noorden van het dorp. Er was oorspronkelijk een band met het Katholieke Sportverbond. De clubkleuren zijn groen-wit.


Op 7 januari 1947 sloot de club zich aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (K.B.V.B) en kreeg het stamnummer 4609 mee. Het bestuur bestond in de beginperiode uit erevoorzitter Etienne Depreytere, voorzitter-bakker Jozef Verstraete, secretaris Palmer Lemahieu, penningmeester Alois Valcke, bestuursleden Albert Seynhaeve en Emile Nijs, lijnrechter Marecou en terreinverzorger Eduard Demeyere. Enkele van de spelers die toen in het eerste elftal van de nieuwe club zaten, waren Alberic Merlier, André Picquart, Germain Meyfroit en Arthur Deschamps.


Er moest gestart worden in de 4e gewestelijke C-reeks. Er waren slechts drie clubs: Tiegem, Kooigem en Heule. Heule kwam uit als winnaar en mocht in 1947-1948 in derde provinciale aantreden, met in totaal 14 ploegen in de reeks. Heule eindigde derde. Van dan af speelde NS Heule afwisselend in 2e, 3e of 4e provinciale. Het beste resultaat ooit haalde men in 2001-2002 met een vierde plaats in 2e provinciale nadat de club in 1999 was gepromoveerd uit derde. Op heden speelt KdNS Heule in 3e provinciale, na een jaartje in 4e provinciale.

De club heeft in de loop der jaren nogal wat problemen gehad om een geschikt terrein te vinden. Het eerste veld lag waar nu het Lagaeplein is op een plaats die bekend stond als"bachten de kotjes"aan café 't Roosje. Nadien verhuisde men naar de Mellestraat (ter hoogte van de huidige ringweg). Vervolgens ging het naar de Peperstraat (waar nu De Nieuwe Lente staat). Dan kwam men opnieuw in de Mellestraat terecht en in de Steenstraat (weide Georges Tack). Men verliet zelfs een tijdje Heule om op de terreinen van het vroegere Stade Kortrijk te spelen om uiteindelijk in 1985 in de Steenstraat te belanden. Het stadion is er genoemd naar pionier Jozef Verstraete die in 1983 overleed. In 1986 werd er een Club House (kantine) geopend en een gedenksteen aangebracht ter ere van Jozef Verstraete. In 1998 is een nieuwe tribune in gebruik genomen.

In 1997 werd het 50-jarig bestaan uitgebreid gevierd en voortaan werd het Koninklijke de Noordstar Heule (KdNS Heule). Na de eeuwwisseling blijft de club werken aan zijn imago en de snel groeiende digitalisering. De Stad Kortrijk schenkt in het tussenseizoen van 2020 een kunstgrasveld aan onze club. Anderszijds heeft Corona een grote impact gehad op de financiële groei maar de ambities zijn des te groter. Tijdens de voetbalvrije maanden, werd werk gemaakt van een opfrisbeurt van de kantine en de verdere uitbouw van de visie.

Vanaf seizoen 2021-2022 zal KdNS Heule voor het eerst ook volwaardig damesvoetbal aanbieden. Daarvoor werd een fusie aangegaan met DV Kortrijk. Voor het eerst in de geschiedenis van de club zullen er twee jeugdploegen meisjes en een eerste elftal dames aan de competitie starten. De ambitie voor het damesvoetbal liegen er niet om. De referentieclub worden in Zuid-West-Vlaanderen op het vlak van damesvoetbal en hopelijk een kampioenstitel in 2022 om het 75-jarige bestaan van de club extra in de verf te kunnen zetten.


Opeenvolgende voorzitters: Jozef Verstraete, Michel Gheysen, Arnoud Huysentruyt, Marcel Delaere, Patrick Pattyn, Bernard Wylin, Noël Mervilde, Pieter Soens, Michael Behaeghe, Christoph Bertier en Jurgen Lammertyn (voorzittersduo),Christoph Bertier .


Christoph Bertier
Voorzitter